Bezpłatny kurs kwalifikacyjny w zawodzie
KUCHARZ i TECHNIK ŻYWIENIA i USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Jedynym warunkiem przyjęcia na kurs jest ukończone 18 lat, nieważne jakie masz dotychczasowe wykształcenie!
Zobacz nasze prace w Fotogaleriach
Podstawa programowa i zakres nauczania tutaj
Proponujemy 2 kwalifikacje:
I Kwalifikacja: T-15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Kwalifikacja T.15 organizacja żywienia i usług gastronomicznych
-
nauka trwa 1 rok,
-
zajęcia odbywają się w systemie zaocznym, część zajęć teoretycznych będzie realizowana przez internet,
-
wystarczy mieć ukończone 18 lat i podstawowe wykształcenie,
-
można jednocześnie z kursem robić średnie wykształcenie,
-
program kursu obejmuje m.in.:
-organizowanie działalności gastronomicznej,
-pisanie umów przy organizacji imprez gastronomicznych,
-kalkulację kosztów gastronomicznych czyli obliczanie tzw. food costu,
-poznawanie zasad obsługi gości,
-opracowywanie jadłospisów, i inne.
-
ukończenie tej kwalifikacji wyposaża w wiedzę niezbędną do prowadzenia jak i zarządzania działalnością gastronomiczną.
II kwalifikacja T.6. Sporządzanie potraw i napojów
Słuchacz po uzyskaniu kwalifikacji T.6. może uzyskać tytuł Kucharz. Nie jest wymagane wykształcenie średnie.
1. Przechowywanie żywności
Słuchacz:
- ocenia żywność pod względem towaroznawczym;
- klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
- przestrzega zasad oceny jakościowej żywności;
- dobiera warunki do przechowywania żywności;
- rozpoznaje zmiany zachodzące w przechowywanej żywności;
- rozróżnia systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
- dobiera metody utrwalania żywności;
- rozróżnia urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych;
- użytkuje urządzenia do przechowywania żywności.
2. Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów
Słuchacz:
- określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego;
- rozróżnia i przestrzega procedur zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
- stosuje receptury gastronomiczne;
- rozróżnia metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
- dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów;
- sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje;
- przestrzega zasad racjonalnej gospodarki żywnością;
- rozpoznaje zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów;
- rozróżnia sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
- użytkuje sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
- ocenia organoleptycznie żywność;
- dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
- porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje;
- monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point).
Tytuł technika w 1 rok!
Jeśli jesteś absolwentem ZSZ o kierunku kucharz, to zapisz się na kurs kwalifikacyjny „organizacja żywienia i usług gastronomicznych”. Osoba, która na koniec kursu zaliczy egzamin zawodowy i legitymuje się średnim wykształceniem otrzymuje automatycznie tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych. Dzieje się tak dlatego, że szkoła zawodowa zostaje zaliczona jako jeden rok nauki w szkole policealnej i nie powtarza się materiału, który był przerabiany wcześniej.
Jeżeli ktoś nie ma średniego wykształcenia, to może zapisać się jednocześnie do liceum i na kurs i w tym samym czasie uzyskać tytuł zawodowy i średnie wykształcenie
zobacz nasze prace w Galerii zdjęć
|