wtorek, 05 maja 2015 09:56 |
Zajęcia na kursie kwalifikacyjnym "organizacja żywienia i usług gastronomicznych"
Tym razem w kuchni królowały muszle - skorupiaki w formie przystawki przyrządzone w sosie czosnkowo-winnym i muszle makaronowe zwane conchiglioni, wypełnione szpinakowo-serowym filingiem. Nie zabrakło także zupy. Była to pyszna zupa rybna na sposób orientalny. Przysłowiową kropką nad i każdego posiłku jest deser. I tak się stało i tym razem w postaci naleśników z bitą śmietaną i karmelizowanym ananasem.
|
|
Wianki i bukieciki komunijne 2015 |
|
|
|
wtorek, 14 kwietnia 2015 18:50 |
Zbliża się miesiąc maj – czas Pierwszej Komunii Świętej. Dlatego florystki CKU wykonały w różnych odcieniach bieli wianki oraz bukieciki komunijne. Oto przykłady florystyki komunijnej… zobacz Galerię |
Florysta stroiki wielkanocne 2015 |
|
|
|
poniedziałek, 30 marca 2015 07:42 |
Święta Wielkanocne to bardzo ważny okres w tradycji chrześcijańskiej. To święto życia i wiosennej odnowy co odzwierciedla budząca się z zimowego snu przyroda. Dla florysty jest to czas, kiedy może swoimi kompozycjami wprowadzić do domowego zacisza dużo radości, różnorodnej zieleni oraz roślin cebulowych. Doskonałym tego przykładem będzie dekoracja stołu wielkanocnego wykonana przez słuchaczki CKU. zobacz Galerię
|
Florysta świąteczne klimaty 12.2014 |
|
|
|
wtorek, 23 grudnia 2014 12:00 |
Przedstawiamy prace słuchaczek studium florystyki związane z ozdobami świątecznymi i noworocznymi. Zobacz 3 galerie:
wianki adwentowe
stroiki bożonoarodzeniowe
ozdoby świąteczne |
Florysta bukiety listopad 2014 |
|
|
|
wtorek, 18 listopada 2014 10:59 |
Aby stworzyć miły, jesienny klimat w domu wystarczy wykonać małą kompozycję florystyczną, tak jak nasze słuchaczki studium florystyki.
Przykłady bukietów dekoracyjnych i strukturalnych wykonanych przez słuchaczki CKU. zobacz Galerię |
Opiekunka środowiskowa listopad 2014 |
|
|
|
piątek, 07 listopada 2014 19:04 |
Słuchacze rocznego studium Opiekunka Środowiskowa oprócz zajęć teoretycznych przygotowują się do zawodu w pracowni umiejętności opiekuńczych. Ćwiczą na fantomie do udzielania pierwszej pomocy czy na fantomie do nauki umiejętności pielęgnacyjno-higienicznych. zobacz Galerię
|
Więcej…
|
Florysta wiązanki listopad 2014 |
|
|
|
piątek, 07 listopada 2014 12:24 |
Listopad to miesiąc w którym większość ludzi odwiedza groby najbliższych, nawet w odległych miastach. W sprzedaży jest dostępne wiele dekoracji w różnych rozmiarach, ale można także zrobić je samemu - przykładowe wieńce wykonały słuchaczki studium florystyki. zobacz Galerię |
Poprawiony: czwartek, 20 listopada 2014 11:05 |
Inauguracja Uniwersytetu III Wieku 2014r. |
|
|
|
czwartek, 09 października 2014 15:00 |
9 października 2014r. odyło się uroczyste rozpoczęcie roku akademickiego dla ok. 170 słuchaczy Sieradzkiego Uniwersytetu III Wieku. Inaugurację rozpoczął Sławomir Koper, autor książek historycznych, który poprowadził pierwszy wykład. zobacz Galerię |
wtorek, 16 września 2014 13:53 |
W dniach 13 - 14 września 2014r. odbył się Jarmark Powiatowy w Sieradzu. Nie zabrakło również naszego stoiska. zobacz Galerię |
niedziela, 31 sierpnia 2014 21:33 |
31.08.2014 na VI Pikniku Europejskim, gdzie imprezą towarzyszącą był II Sieradzki Pchli Targ prezentowała się nasza placówka. Przedstawiliśmy szeroką ofertę kierunków, które cieszyły się zainteresowaniem uczestników pikniku. zobacz Galerię |
Florysta - kwiatowe propozycje na lato 2014 |
|
|
|
czwartek, 26 czerwca 2014 20:10 |
Lato to czas polnych i ogrodowych kwiatów. Ich naturalne, delikatne piękno można wydobyć, tworząc rustykalne kompozycje. Ciekawe letnie kompozycje kwiatowe stworzyli nasi słuchacze z policealnej szkoły o kierunku florystyka. zobacz Galerię |
Kucharz - przed wakacjami 2014 |
|
|
|
czwartek, 26 czerwca 2014 19:05 |
Wszystko dobre...
Właśnie zakończyły się zajęcia na kierunku kucharz w tym roku szkolnym. Kontynuujemy po wakacjach. Jak przystało na zakończenie roku szkolnego menu było...... bardzo smaczne. Robiliśmy polędwiczkę w sosie czekoladowym, krewetki po hiszpańsku, zupę-krem z buraków z orzechem kokosowym ale także kluski parowe z gulaszem i kapustą oraz sernik z sosem czekoladowym.
Życzymy wszystkim obfitych wrażeń gastronomicznych podczas wakacji i do zobaczenia w naszej galerii. zobacz Galerię |
środa, 11 czerwca 2014 09:45 |
Żywot …. homara poczciwego
Na zajęciach gastronomicznych nie może zabraknąć przyrządzania owoców morza. Tym razem przyszła kolej na homara. Z uwagi na brak możliwości zakupu w Sieradzu żywego osobnika obróbce został poddany mrożony. Może to i lepiej, bo trzeba by go pozbawić życia! Homar został podany na zimno z sałatą, limonką i dressingiem. Poza homarem słuchacze „znęcali się” nad kurczakami pozbawiając ich kości. Zabieg ten po to, żeby przyrządzić roladę z kurczaka. W menu pojawiły się również: zupa czosnkowa z grzanką, naleśniki z farszem mięsnym z sosem mornay i duszoną marchewką, chleb pieczony z dodatkiem ziemniaków, pasta z awokado, sałatka jarzynowa a na deser babeczki z kremem czekoladowo-daktylowo-pomarańczowym. zobacz Galerię
|
środa, 07 maja 2014 11:00 |
Wiosna u kucharzy!
Kiedy zaczyna się robić kolorowo za oknem marzymy o kolorowym stole i wiosennym co nieco na talerzach. Nie inaczej zadziało się na zajęciach podczas, których królowały kolorowe warzywa: pomidor, rzodkiewka, roszponka, papryka, bakłażan, brokuł. A na talerzach pojawiły się: zupa krem z sałaty, tagliatelle z brokułem, sałatka z roszponką, bruschetta z pomidorowym concase, faszerowane papryki i bakłażany a na deser chałka i sok shrekowy czyli sok z natki pietruszki. Nie ma to jak warzywa na wiosnę! Smacznego! zobacz Galerię |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 następna > ostatnia >>
|
Strona 2 z 5 |